keskiviikko 28. syyskuuta 2011

olipa kerran illanistujaiset (taas)

Viime perjantaina istuttiin iltaa helsingissä ystävän kämpillä! Tuntee itsensä nuoremmaksi, kun istuu iltaa kämpässä, jossa tuoleja on liian vähän ja sohvan sijasta loikoillaan lattialla ja sängyllä. Ihana, lämminhenkinen ilta! Vein mukanani Kodinkuvalehden ohjeella tehdyn appelsiinisuklaatortun! Namia! Tosi onnistunut ohje! Sekä Kinuskikissan ohjeella tehdyn tulisen jauhelihapiirakan.





Kakun ohje tässä:

Pähkinäinen ricotta-suklaatorttu

noin 12 palaa

Taikina
150 g voita tai margariinia
1¼ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1–2 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 appelsiini
2 rkl sitruunamehua
1 muna
¾ dl sokeria
250 g ricottaa tai pienirakeista raejuustoa
250 g mascarponea tai muuta maustamatonta tuorejuustoa

Kuorrutus
150–180 g tummaa suklaata
50 g voita

Pinnalle
pistaasipähkinöitä

---

1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit kuohkeaksi. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita taikinaan jauhot ja leivinjauhe. Painele taikina jauhotuin käsin voideltuun (irtoreuna)vuoan pohjalle ja reunoille. Pienemmässä vuoassa (halkaisija 20 cm) saat paksumman tortun, isommassa (28 cm) piirakkamaisemman. Pistele pohjaan haarukalla muutama pisto ja nosta jääkaappiin.

2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Rouhi pähkinät. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori kulhoon. Purista mehu kuoriraasteen joukkoon ja lisää sitruunamehu, muna ja sokeri. Kumoa sekaan ricotta sekä mascarpone ja sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Ripottele pähkinät torttupohjalle ja lusikoi täyte päälle. Nosta uunin alimmalle ritilätasolle ja kypsennä 40–-55 minuuttia vuoan koosta riippuen, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat saaneet väriä. Jäähdytä.

4. Leikkaa suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna puolet suklaasta rasvan kanssa kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon loput suklaasta. Jäähdytä hetki ja levitä tortun pinnalle.

5. Irrota torttu vuoasta ja koristele pähkinöillä.
------------------------------

6 kommenttia:

Heini kirjoitti...

Superherkullisen näköinen tuo torttu! pistänpä ohjeen jemmaan :)

Suvi kirjoitti...

Nammmmh :P~~

Pia kirjoitti...

Voi kun ihana kakku! Tämä menee kyllä kokeiluun het, kun vieraita tulossa!

Heljä kirjoitti...

Kakku näyttää ihan mahtavalta! Oliko yhtä hyvää, kuin näyttääkin?

Riitta kirjoitti...

Namilta näyttää :) Täytyypä kokeilla viikonloppuna 1

Eve kirjoitti...

Kakusta tuli oikeasti aika söpö, eikä se kaivannut muita koristuksia! Huoneenlämpöön kannattaa nostaa ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta suklaa on pehmennyt leikattavaksi.

Kakku oli tosiaan hyvää, vaikka yleensä en tykkää suklaan ja appelsiinin yhdistelmästä. Se on usein vähän teennäinen. Mutta tässä appelsiinin maku on raikas, tuleehan se ihan oikeasta appelsiinista. En raastanut ihan koko appelsiinin kuorta täytteeseen, ehkä reilu puolet siitä (mutta lisäksi täytteeseen puristetaan appelsiinin mehu ja laitoin myös sitä hedelmälihaa siitä puristimesta pikkasen mukaan). Ja sitruunamehun jätin laittamatta. Koko kakku oli raikas, ei mikään äkkimakea! Ja pistaasit ovat ihania!