torstai 14. huhtikuuta 2011

Lapinpiirakka


Olin jo pitkään haikaillut erästä porojuustopiirasta, jota tehtiin taannoin kotitalousopekoulussa ja jäi herkullisena mieleen. Tilaisuus tuli eteen, kun sain ison määrän leipäjuustoa tuliaiseksi vanhemmiltani ja mietin niille käyttöä (muutakin kuin salaatissa). Tässä oivallinen piiras hänelle, joka kaipaa alkuperäisiä makuja, joita ei yritetä mausteilla peitellä. Tällaisena texmexaikakautena minulla kesti hetki makustella tätä pitkän tauon jälkeen, kun maistui ensin niin miedolta. Mutta seuraavana päivänä olin jo ihan myyty ja lämmitin tätä itselleni sekä lounaaksi että päivälliseksi. Myös miehen saunailtavieraille kelpasi hyvin (odotin vähän vaisumpaa vastaanottoa!). Mutta ehkä nykyisenä hidastamisen aikana tällaisellekin reseptille on kysyntää, joten ajattelin jakaa sen teidän kanssa. Ehkä jollakin on lappiteemailtaa tulossa (teemaillat on ihania!!) tai ulkomaisia vieraita, jota haluaa hemmotella suomalaisella ruoalla!

Porojuustopiiras Lapista

Pohja:
(tähän käy myös valmis pakastetaikina)
200g voita
300g vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1dl kermaa
-pehmeä voi, jauhot ja suola nypitään ja sekaan lisätään kerma
-taikina painellaan 24cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
250g kypsää poronkäristystä
200-250g leipäjuustoa kuutioina
3 munaa
3dl maitoa
1tl suolaa
valkopippuria maun mukaan

-Laita pohjan päälle kerroksittain poro ja juusto ja kaada päälle maustettu munamaito.
-Paista 200 asteessa reilu 30min

3 kommenttia:

Rillirousku kirjoitti...

Testaukseen meni että hujahti!

Anonyymi kirjoitti...

Kävisköhän tuohon kylmäsavustettu poro? Siinä makuakin enemmän...

Eve kirjoitti...

^^varmasti käy sekin! Siitä tulee sitten vähän erityylinen juttu, mutta taatusti herkullinen!! :)