maanantai 17. helmikuuta 2014

Ystävänpäivän söpöstelyä

Olen useinmiten myöhässä näiden postausteni kanssa siinä mielessä, että ehtisin antamaan teille vinkkejä tulevia juhlia varten. Tietysti näitä ideoita voi sitten soveltaa taas vaikka seuraavaan ystävänpäivään tai muuhun arkeen tai juhlaan. Täksi ystävänpäiväksi isot pojat (pian 9 ja 7v) suunnittelivat herkkutarjoilut. Esikoinen toivoi cookiepopseja ja nuorempi jäälauttaleivosta. Jäälauttaleivokset tuunattiin ystävänpäivään sopiviksi kermavaahdon ja vaahtokarkkejen avulla. Olipa makeaa ja ihanaa!





Cookiepopsit
(18kpl)

18 täytekeksiä (minä käytin Rainbown Do-Re-Mi-keksejä, koska ne ovat erittäin tummia ja herkullisempia kuin Dominot mielestäni)
75g vaniljatuorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa + 1tl vaniljasokeria)
200-250g suklaata (laitoin tällä kertaa noin puolet maitosuklaata ja puolet tummaa)

Murskaa keksit ihan hienoksi muruksi täytteineen päivineen. Sekoita muruun tuorejuusto. Pyörittele massasta n.18 palloa. Anna pallojen jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Sulata suklaa mikrossa korkeassa mukissa. Dippaa pallot suklaassa esimerkiksi kahden haarukan avulla. Nostele pallot leivinpaperin päälle kuivumaan. Tökkää jokaiseen palloon esimerkiksi coctailtikku ja koristele pallot strösselein. Jos haluat käyttää oikeita pops-tikkuja tai grillitikkuja, kuivata popsit pystyssä esimerkiksi hienoon sokeriin tökittyinä. Minä tarjosin nämä ylösalaisin vadilta ja näin ollen myös kuivatin nämä ylösalaisin leivinpaperin päällä.

.................................................................


Jäälauttaleivos

(pellillinen)

300 g voita
1,5dl sokeria
1,5dl fariinisokeria
4 munan keltuaista
6dl vehnäjauhoja
1,5rkl maitoa
1,5tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
3tl vanilliinisokeria

Taikinan päälle:

300-350g suklaata (tummaa,maitosuklaata,valkoista suklaata, mitä vain suosikkiasi)

Marenki:

5 munanvalkuaista
2,5dl sokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Erota keltuaiset valkuaisista. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten joukkoon. Lisää neste ja yhdistetyt jauhot. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperilla vuorattulle pellille.

Paloittele suklaat ja asettele ne pohjan päälle, paina niitä hieman taikinaan.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kuivassa ja puhtaassa astiassa marenkia varten niin, että vaahto pysyy valumatta kun käännät kulhon ylösalaisin. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten kunnes vaahto on kiiltävää ja sileää.

Levitä marenki suklaapalojen päälle ja paista uunissa n. 30 minuuttia. Peittele foliolla, jos marenki alkaa tummua liikaa ennen kuin leivos on kypsä pohjasta. Anna jäähtyä kokonaan ennen kuin paloittelet. Kestää hyvin myös pakastuksen!

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Suklaista laskiaiseen

Moni näki tämän suklaisten laskiaispullan reseptin varmasti uusimmassa Pirkka-lehdessä! Leivoin näitä lauantaisia vieraitamme varten ja vaikka pulla ja suklaa kuulostaakin jotenkin oudolta yhdistelmältä, se toimi kyllä! Vinkkinä, jos kokeilet, suklaamantelimassan kannattaa antaa olla jääkaapissa jäähtymässä ennen kuin pyörittelet siitä tangon. Massa on nimittäin ensin liian pehmeää pyöriteltäväksi. Toinen vaihtoehto on lusikoida "liian pehmyt" massa suoraan pullien väliin, mutta jääkaappikylmennys myös paransi huomattavasti massan makua.


SUKLAISET LASKIAISPULLAT

14 pullaa +

Suklaamantelimassatäyte:
100g tummaa suklaata
1/2dl kuohu- tai vispikermaa
100g (n.2 dl) mantelijauhetta
1/2dl sokeria

Suklaakerma:
100g tummaa suklaata
3 1/2 dl kuohu- tai vispikermaa
(itse lisäsin myös ripauksen sokeria)

Pinnalle:
kaakaojauhetta (tummaa) tai tomusokeria

Sulata paloiteltu suklaa hyvin miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa. Kaada joukkoon kerma ja sekoita tasaiseksi. Lisää mantelijauhe ja sokeri. Muotoile täytteestä pötkö ja jaa se 14 osaan. Nosta palat pullien päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. (KS.VINKKI YLÄPUOLELTA)

Sulata suklaakermaa varten paloiteltu suklaa hyvin miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon suklaa hieman jäähtyneenä. Lusikoi tai pursota suklaakerma pullien päälle. Nosta pullien yläosat kansiksi täytteen päälle. Siivilöi pullien päälle kaakaojauhetta tai tomusokeria. Säilytä jääkaapissa tarjoilemiseen asti.

tiistai 11. helmikuuta 2014

Tonnikalapannari

Tosi pitkästä aikaa tuli tehtyä suolaista pannukakkua! Aiemmin olen tehnyt kasvisversiona ja nyt kokeilin sitten tällaista tonnikalaista Yhteishyvän ohjeella. Tuli tosi hyvää! Salaatin kanssa tästä tuli oikein hyvä päivällinen koko perheelle. Peruna teki tästä erityisen täyttävää. Passais hyvin laskiaisruoaksi vaikka!



8dl maitoa
4 munaa
4dl vehnäjauhoja
1 kalaliemikuutio
1tl pitsamaustetta
1tl suolaa
2 isoa perunaa
2dl juustoraastetta
1prk tonnikalapaloja
3rkl hienonnettua ruohosipulia



Sekoita maito, munat ja jauhot. Lisää hienoksi murennettu kalaliemikuutio, pitsamauste ja suola. Anna taikinan turvota puolisen tuntia.

Kaada taikina leivinpaperoidulle korkealaitaiselle uunipellille. Kuori ja raasta perunat. Levitä peruna- ja juustoraaste taikinan päälle. Valuta tonnikalasta neste ja levitä palat hienonnetun ruohosipulin kanssa pinnalle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.





perjantai 7. helmikuuta 2014

Brookiet

Tämän amerikkalaisemmaksi (ja makeammaksi) ei voi enää leivonnainen mennä! Yhdistetty cookie ja brownie, eli brookie! :) Nautitaan mielellään vaniljajäätelön kera. Alkuperäinen ohje on New Yorkilaisesta kahvilasta, minä bongasin sen Hesarin nettisivuilta. Erilaisia versioita löytyy googlella, mutta ainakin tämä versio onnistui oikein hyvin. Paistoaika oli minulla 10min pidempi kuin ohjeessa mainitaan, en tiedä oliko brookieni paksumpi vai miksi kypsyminen kesti. Kosteaksi se toki pitää jättääkin, mutta kannattaa varmistaa että brownie alla on alkanut kuitenkin edes vähän kypsyä ennen kuin nostat herkun pois uunista. Paistoin brookieni n.20x30cm vuoassa ja leikkasin sen 24 osaan.




Brookies

Brownie-taikina:
115 g voita
150 g suklaata
2 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl suolaa

Cookie-taikina:
115 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna + 1 keltuainen
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
150 g suklaata

(Tarjoiluun:
vaniljajäätelöä)

Valmista brownie-taikina. Sulata voi ja suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa joukkoon sokeri ja fariinisokeri. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa joukkoon kananmunat.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe ja suola. Siivilöi ne suklaaseokseen ja kääntele taikina tasaiseksi.

Vuoraa noin 20x30cm kokoinen kakkuvuoka tai uunivuoka leivinpaperilla. Saat leivinpaperin asettumaan vuokaan paremmin, kun rypistät sen palloksi, kastelet kevyesti vedellä, rypistelet vielä hetken ja sitten avaat.
Kaada brownie-taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi.

Valmista cookie-taikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää yksi kokonainen muna ja yksi keltuainen, ja vatkaa vielä pari minuuttia.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne voi–sokeri-seokseen. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa.
Leikkaa suklaa veitsellä kuutioiksi. Kääntele ne lopuksi taikinan joukkoon.

Asettele cookie-taikina kahden lusikan avulla nokareiksi brownie-taikinan pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. HUOM! Jatka paistamista tarpeen mukaan, jos brownie-kerros vaikuttaa liian raa'alta. Tarkkaile kuitenkin, ettei taikina kypsy liikaa vaan jää sisältä kosteaksi. Anna jäähtyä rauhassa vuoassaan huoneenlämpöiseksi. Brookie kiinteytyy vasta jäähtyessään ja koostumuksesta tulee siten oikeanlainen: rapea päältä ja tahmea sisältä.

Nosta kakku leivinpaperin avulla vuoasta ja leikkaa ruuduiksi.

tiistai 4. helmikuuta 2014

Ruisleipäset



Eilen teki kovasti mieli tuoretta leipää ja varsinkin sitä leivän tuoksua! Paistoin pari pellillistä ruisleipäsiä ja kutsuin naapurin päiväteelle. Teehetki ystävän kanssa katkaisi mukavasti arkisen aherruksen, sai siinä jakaa ajatuksia, iloa ja huolia, molemmat.
Tästä viikosta on muutenkin hyvät fibat. Toivottavasti teillä muillakin menee mukavasti!

Ruisleipäset (24kpl)

5dl vettä
1pss kuivahiivaa
2rkl siirappia
2tl suolaa
2dl ruislesettä
0,5dl öljyä
10dl hiivaleipäjauhoja (myös tavallinen vehnäjauho käy, jos haluaa vaaleampia)

Sekoita lämpimään veteen hiiva, siirappi, suola ja leseet. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä n.15 minuuttia. Lisää sen jälkeen jauhot ja öljy ja alusta taikinaksi. Anna kohota 45min.
Kauli taikinasta jauhoitetulla pöydällä n.25x40cm kokoinen levy. Leikkaa levy pizzahyrrän avulla 24 ruutuun. Nosta palat kahdelle leivinpaperille ja anna kohota vielä peiteltyinä 15 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia, kunnes saavat kauniin värin. Jäähdytä ritilällä.

maanantai 3. helmikuuta 2014

Revittyä possua eli Pulled Pork

Tässä yksi "pakko kokeilla"-resepti, eli paljon pinnalla ollut revitty possu/nyhtöpossu/pulled pork! Kokeilin itse tätä Sikke Sumarin ohjeella ja lisäksi leivoin hampurilaissämpylät, joiden väliin possua nosteltiin. Possun lisäksi sämpylän väliin pääsi meillä salattia ja tomaattia, taisivat lapset laittaa kurkkua ja majoneesiakin. Oli todella todella hyvää ja yllätyin, että myös kaikki lapset pitivät tästä! Yhdet hampurilaiset, niin täyttävät kuin niistä tulikin, eivät meinanneet riittää lapsukaisille. En vain hoksannut paistaa sämpylöitä tarpeeksi santsikierrosta varten!
Paistoaika on aika pitkä, mutta valmistaminen todella helppoa! Itse käytin tähän viljaporsaan kasleria (alle kilon palanen), mutta mikä vain pitkää haudutusta vaativa porsaan lihapala käy. Kastikkeeksi ostin american bbqsauce originalin, jota löytyy lähes joka kaupan maustekastikehyllystä. Laitoin kastiketta vähän vähemmän, koska lihapala oli pienempi kuin Siken reseptissä. Nestettä irtoaa myös lihasta, joten jos haluat tarjota lihan sämpylän välissä, on järkevämpi nostaa liha pois liemestään ennen "repimistä" ja lisätä lientä (jossa siis sipulit+paistolientä+bbqkastike) revityn lihan päälle sopiva määrä.




Pulled pork

1,5kg luutonta possunselkää
2tl suolaa
mustapippuria
2 sipulia
(1 valkosipuli)
500g pullo barbequekastiketta




Hiero liha suolalla ja pippurilla, jota saa olla reilusti ja aseta liha kannelliseen uunipataan. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet ja asettele ne pataan lihan ympärille. Lisää grillikastiketta niin, että se peittää sekä lihan että sipulit. Paista uunissa 125 asteessa 4-5 tuntia.

Ravista pataa reilusti ennekuin avaat kannen ja revi sitten liha kahdella haarukalla 'riekaleiksi'.

perjantai 31. tammikuuta 2014

Kesäkurpitsa-jauhelihavuoka

Halusin jakaa teille taas yhden lempiruokani reseptin! Pataruoat ovat niin lähellä sydäntäni!
Jos haluatte kokeilla, niin huomioikaa paistoaika. Nimittäin ohjeen 20-30min ei missään tapauksessa riitä riisien kypsymisajaksi. 40-45min on lähempänä totuutta. Suolan määrää ohjeessa ei ole mainittu, mutta olen laittanut muistaakseni noin 2tl. Tämä maistuu hyvältä myös jääkaapista lämmitettynä, eli ei haittaa jos jää seuraavallekin päivälle.


maanantai 27. tammikuuta 2014

Pakkasta ja tomaattikastiketta


Terveisiä pakkaspäivien pulkka-ajeluilta! Lunta on juuri ja juuri sen verran, että pulkka liukuu! Se on kuitenkin tehnyt joka paikan kauniiksi ja valoisaksi.
Meidän pakkaspäivien suosikiksi nousi tämä sosiaalisessa mediassakin suosikiksi noussut Henri Alenin tomaattikastike! Itse sekoitan sen tuorepastaan ja leipasen kylkeen lapsille vielä lihapullat. On kyllä minunkin mielestäni onnistunein tomaattikastikkeen resepti, mitä olen eläissäni kokeillut. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tai ehkä just siksi!


Henri Alenin tomaattikastike



1 purkki (Cirio Pomodoro San Marzano, Mutti Polpa, Muttin San Marzano tai jotan muuta hyvää tomaattimurskaa)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,6 dl oliiviöljyä
0,5 tl sokeria
0,5 dl punaviiniä (jätin itse tämän laittamatta ja toimii ilmankin)
(appelsiinin kuorta)
mausteet oman maun mukaan (esim. basilikaa, oregano, chiliä tai timjamia)

Muttia saa melkein joka s-marketista. Murskissa on huima ero, ja panostus on pieni. Panosta murskaan.

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipuli pitkään öljyssä. Vähintään 10 min matalalla lämmöllä öljyssä. Rakennat makeuden. (kastikkeen salaisuus sipulin hauduttamisessa ja tietenkin hyvä murska). Sipulia ei missään nimessä saa ruskistaa!
2.Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10min. Makeutuu...lisää loppu murska ja vettä 2dl. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 min, ja lisää mahd. punaviini. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita kokoajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5dl parasta neitsyt oliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
6. Ja sekoita kastike esim. keitetyn spaghetin joukkoon heti kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!

torstai 9. tammikuuta 2014

Lakritsiwhoopiet



Nyt tulee sitten tällainen mielipiteitä jakava resepti! :) Tein näitä nimittäin uudenvuoden aatoksi ja osa kovasti tykkäsi ja osa ei ollenkaan. Ohje on alunperin Kotiliedestä, mutta muokkasin sitä sen verran että lisäsin taikinaan tummaa kaakaota ja ohjeen kick-karkit vaihdoin samaan määrään hopeatoffeeta.
Parhaimmillaan nämä olivat, kun olivat muutaman tunnin tekeytyneet, joten arvanette että minä itse kuuluin niihin jotka tykkäsivät!

Lakritsiwhoopiet

(20-30 leivosta, koosta riippuen)

120g hopeatoffee-karkkeja
1dl kuohukermaa
125g voita
2dl sokeria
1 kanamuna
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
2rkl tummaa kaakaojauhetta

täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2rkl lakritsijauhetta (saa nykyään jo lähes joka kaupasta, itse ostin Prisman leivontahyllystä)

Heittele papereistaan auotut hopeatoffeet pieneen kattilaan. Kaada päälle kuohukerma ja keittele pienellä lämmöllä n.5minuuttia ja anna jäähtyä.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kanamuna vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen lakukinuskin kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi kahdelle leivinpaperille, noin 40-60 pyöreää "kasaa". Jätä vähän leviämisvaraa. Paista 200 asteessa noin 10min. Jäähdytä kokonaan ennen täyttämistä.

Vatkaa tuorejuustoa ja lakritsijauhetta kunnes jauhe sulaa ja seos on kreemimäistä. Sivele täytettä kahden whoopiepohjan väliin. Anna olla jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

tiistai 7. tammikuuta 2014

Uusi vuosi, uusi koti, uusi arki

Olen viime aikoina laiminlyönyt blogiani ja keskittynyt yksinomaan jouluun, perheeseeni, ystäviini, uuteen kotiini. Uuden arjen hallintaan!
Tänään kun koulut vihdoin starttasivat ja normaali arki alkaa, ehdin taas kurkkaamaan tänne bloginkin puoleen. Meillähän pojat aloittivat nyt uusissa kouluissa ja se on tuonut viime päiviin jännitystä ja haasteita lienee luvassa hetken ennen kuin molemmat tottuvat uusiin opinahjoihinsa. Meillähän pojat eivät päässeet nyt heti samaan kouluun, eli eskarilainen ei saanut paikkaa tuosta lähimmän koulun (johon isoveljensä meni) eskasta. Onneksi sitten ensi syksynä pääsee aloittamaan ykkösluokan tuossa isoveljensä kanssa samassa koulussa.

Mutta siis....koti on asumiskunnossa, mutta hommaa täällä riittää varmasti ihan koko vuodeksi! Kaikki sisustaminen on ihan vaiheessa, kalusteet on vain kannettu sisään, isketty johonkin kohtaan ja siinä ne nyt on! :) Kärsimätön minäni meinaa saada vallan, mutta olen luvannut itselleni yrittää malttaa enkä turhaan stressaa vaikka kaikki ei valmistukaan hetkessä. Joka päivä lomallakin mies jaksoi vähän ahertaa tätä kotia eteenpäin. Mutta ihanaa täällä on ja juuri meille sopivaa! Materiaaleissa on vähän suunnittelemattakin tullut kivoja kontrasteja: mustan ja valkoisen lisäksi on paljon pehmeää puuta, kovaa betonia, herkkää pitsiä, kiveä, lasia, kiiltävää ja mattaa. Mitään kokonaiskuvia ei oikein ainakaan vielä ole tarjolla keskeneräisyyden takia, mutta tein pienen kollaasin jossa on jotain pieniä paloja sieltä
täältä sekaisin.


Nyt me odotellaan perjantaiksi luvattua talvea! Lunta ei ole vielä ollut eikä tullut. Aurinko on pilkahtanut muuton jälkeen kahdesti! Toisella kerralla ehdin ikuistaa sen kameraan, toinen kerta oli viime viikonloppuna, olisko ollut lauantaiaamuna. Sitä en ehtinyt ikuistaa, alettiin vain kovaa vauhtia pukea ulkovaatteita päälle kun aurinko näyttäytyi, mutta se oli jo kadonnut kun ehdittiin ulos asti. Nuorin pojista totesikin tänään uudesta asuinkunnastaan että "äiti, täällä Sxxxxssa aina sataa!" :D . On ollut kuraleikkiä kerrassaan tänä talvena.