maanantai 10. lokakuuta 2011

Lohifocacciaa ja mustaherukkakakkua

Viime viikolta ei irronnut oikein blogattavaa. Leipomaan ei ehditty ja jaksettu. Sunnuntaiksi oli kuitenkin tulossa vieraita ja ajattelin pitkästä aikaa leipoa valkosuklaalla makeutetun mustaherukkajuustokakun. Ohjeen olen napannut joskus ainakin viisi vuotta sitten Kodin Kuvalehdestä (jälleen!).

Mustaherukkakakku


2 munan tumma sokerikakkupohja pohjaksi

täyte:
4dl kuohu/vispikermaa
2dl turkkilaista jogurttia
200g valkosuklaata
200g mustaherukoita
1dl laimennettua mustaherukkamehua
4 liivatetta/1rkl liivatejauhetta

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita siihen jogurtti, survotut marjat ja sulatettu valkosuklaa. Liuota liivatteet kuumaan mustaherukkamehuun ja sekoita massaan. Kaada massa suklaakakkupohjan päälle 24cm vuokaan hyytymään. Koristele.

Mä koristelin tämän nyt ekan kerran tuollaisella "valkosuklaapitsillä". Muuten kakku oli vähän räpöstyksen näköinen. Happamille marjoille tyypillisesti reagoi metallivuoan kanssa ottamalla tummaa väriä reunoille :/ .





Suolaiseksi leivoin lohitäytteisen focaccian, jonka mainitsin jo tämän viikon ruokalistassa. Ihana iltapalaherkku!! Kannattaa kokeilla! Alkuperäinen ohje on savulohesta, mutta tein nyt ekan kerran "normaalista" lohesta, muuten tosin ihan ohjetta noudattaen ja fetasalaatin kanssa maistui mainiolle!! Ohje on myös Kodin Kuvalehdestä pari vuotta sitten löydetty.


Kylmäsavulohella täytetty focaccia
(ohjeesta tulee 1 todella suuri leipä tai 2 pienempää)


4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7½–8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Täyte
200 g mustapippurilla maustettua tuorejuustoa
150 g kylmäsavulohta (tai normaalia raakaa lohta ja suolaa)
6–8 aurinkokuivattua tomaattia
1 dl tilliä tai kirveliä

Pinnalle
oliiviöljyä
sormisuolaa

---

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja kohota noin 20 minuuttia.

2. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle. Kaaviloi tai taputtele se noin
30 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi. Levitä puolelle levystä lusikalla pehmenettyä tuorejuustoa, kylmäsavulohiviipaleita, suikaloituja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja hienonnettua tilliä. Käännä toinen puoli levystä täytteen päälle. Painele reunat kiinni toisiinsa.

3. Nosta taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.

4. Valele leipä oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista 225-asteisen
uunin alatasolla 15–20 minuuttia, kunnes leipä on myös pohjasta ruskea ja tuntuu
napautettaessa kovalta.

5. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa sopivankokoisiksi paloiksi.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Namsk. Me tehtiin viikonloppuna jauhelihaquesadilloja ja ah mitä herkkua! :) Jälleen yksi resepti Eveltä. Kiitos siitä!
-aa-

Eve kirjoitti...

Hauskaa kun kokeilitte ja tykkäsitte! Meillä tykkää kans kaikki. Sama toimii kinkulla, ilman cheddarkastiketta. Lapset tykkää jopa enemmän niin. kastikkeeksi joko salsa tai ketsuppi.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaakin ihanampia herkkuja oot taas tarjonnu!

jenny

Kuukkelien asuinpaikalla tapahtuu... kirjoitti...

Sitä minä aina ihailen sun leipomuksissas, että ne on melkoisen yksinkertaisia, mutta silti aina vähän uudenlaisia ja maukkaita. Tuntuu, että pitäs joka ohje joskus kokeilla, mutta mahdottomaksi taitaa mennä, sitä vauhtia rouva suoltaa herkkuja... :))

Eve kirjoitti...

kuukkeli: mulla onkin vähän kuin punaisenalankana se simppeli tyyli, yksinkertaisista aineksista herkullista, ei turhaa kikkailua. Kaikille mahdollisia, mutta salonkikelpoisia :)

Virpi kirjoitti...

Oi herkku,täytyy kokeilla ainakin kakkua:)