tiistai 10. huhtikuuta 2012

Makoisa pääsiäinen

Meidän pääsiäinen meni oikein tosi kivasti. Pysyttiin täällä etelässä vaihteeksi, usein ollaan nimittäin mökkeilty tai sukuloitu pohjoisessa pääsiäisen aikaan. No sukuloitiin me täälläkin ja kyläiltiin muidenkin ystävien kanssa, kutsut per päivä-tahdilla! Ehdittiin myös lenkkeillä, kuunnella pääsiäis-musiikkia ja ihan vain ollakin.
Pitkäperjantaina saatiin miehen veli tyttöystävänsä kanssa syömään ja muutenkin piiiiitkäää perjantaita viettämään. Aamulla leivoin jo pitaleivät valmiiksi ja myöhemmin päivällä paistettiin pihvit karitsan jauhelihasta. Näin saatiin makoisat lammaspitat, joiden väliin tein tsatsikinkin, itseasiassa elämäni ekaa kertaa itse. Lisäksi väliin pääsi jääsalaattia, fetaa, tomaattia ja punasipulia.
Tässä resepti pitaleipiin sekä tsatsikiin:

Pitaleivät (8kpl)

2½dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
2rkl öljyä
5dl durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, öljy ja jauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Kauli pullat ihan mataliksi pyöreiksi pitaleiviksi (halkaisija 15 cm). Anna leipien kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Paista 225-asteisessa uunissa n. 12 min. Onnistuneet pitaleivät kohoavat korkeiksi "kupliksi".
Pointti on kaulita pitaleivät oikeasti juuri sopivan ohkasiksi, jotta ne kohoavat palloiksi uunissa ja näin ollen ovat helposti veitsellä avattavissa taskuiksi.


Tsatsiki

150g kurkkua
1/2dl tuoretta minttua
1 valkosipulinkynsi
200g turkkilaista jogurttia
1rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Raasta pesty kurkku ja valuta siivilässä siitä ylimääräinen neste pois. Hienonna minttu ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa. Tarjoa lihan/kalan/kasvisten kanssa.







Muutenkin syötiin hyvin ja runsaasti pitkin pääsiäistä. Tehtiin muunmuassa fetakuorrutettua lohta, jota syötiin israelilaisten uusien perunoiden, voikastikkeen, parsakaalin ja salaatin kanssa. Maistui kesälle!

2 kommenttia:

helkku kirjoitti...

No nam mitä herkkuja teillä ollut!
Miten sä maustat parsakaalen? Mä en ole vieläkään onnistunut tykkäämään siitä...

Eve kirjoitti...

No siis jos teen noin vain lisukkeeksi, laitan kattilan pohjalle ihan puoli senttiä korkeintaan vettä, reilusti suolaa ja ne parsakaalit. Kiehutan muutaman minuutin, niin että kaalit lähinnä höyrystyy eikä kiehu siellä vedessä. Lopuksi vedet pois ja aromi/yrttisuolaa ripaus päälle. Eli en tosiaan miteenkään erikoisemmin! :) Mulla on niiiin himo parsakaaliin. Niin ja ei kannata ostaa mitään pakasteversiota, se on niin vetistä. Tuoretta tavaraa vain.