maanantai 26. tammikuuta 2015

Pataleipä



Tämä on maailman helpoin tapa saada sellainen järjettömän herkullinen, rapeakuorinen leipä. Sellainen, joita joskus olen raskinut leipomosta hakea, uunituoreena, paperipussiin.
Tässä onnistut sinäkin, joka et tunne itseäsi ollenkaan leipäleipuriksi. Tarvitset ainesten lisäksi padan. Itse käytän Iittalan kannellista posliinipataa, mutta myös kannellinen valurautapata käy. Ainakin posliinipadassa kannattaa käyttää leivinpaperia. Kokeilin myös ilman, mutta tarttui kyllä kiinni aika napakasti padan pohjaan. Ilmeisesti valurautapadassa voit nostaa leivän suoraan padan pohjalle ilman tarttumavaaraa.

PATALEIPÄ

4dl vettä
1tl kuivahiivaa
3,5dl vehnäjauhoja
2,5dl hiivaleipäjauhoja (voit myös käyttää pelkkiä vehnäjauhoja tai lisätä vaikka vähän ruisjauhoja mukaan)
2dl kaurahiutaleita
1,5tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Kaada päälle 42 asteinen vesi ja sekoita nopeasti, älä vaivaa taikinaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia!

Kumoa taikina reilusti jauhoitetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa tässäkään vaiheessa. Nosta muotoiltu leipä leivinpaperin päälle ja anna kohota leivinliinalla peiteltynä 30 minuuttia.

Laita pata kylmään uuniin tyhjänä. Anna uunin kuumentua 225 asteiseksi. Nosta pata pois uunista ja nosta muotoiltu leipä paperineen tulikuuman padan sisään. Peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Nosta leipä jäähtymään ritilän päälle. Älä peitä leipää, niin se pysyy rapeana.

9 kommenttia:

Sanna//Ripaus Elämää kirjoitti...

Meidän joka sunnuntainen aamupalaleipä , ihan herkku!

Näin vuoden päivät viikoittain kyseistä leipää leiponeena vinkkaan vielä että mitä pienempi pata halkaisijaltaan niin sitä korkeampi ja paremman näköinen leivästä tulee.
Varmaan useimmille ihan itsestään selvyys, itse antileipurina opin kantapään kautta tämänkin :D

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan tätä mahdollista tehdä ihan tavallisessa metallikattilassa?

Anonyymi kirjoitti...

^voi paistaa jos on sopiva kansi ilman muoviosia. Tähän on netti pullollaan erialsia ohjeita http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/09/3-pataleipaa.html

Keltainen keinutuoli kirjoitti...

Tätä pitää kokeilla!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on tosi hyvää! Mulla ei ole kyllä kertaakaan tarttunut keraamisen vuoan pohjaan, vaan irronnut tosi helposti. Voisiko vaikuttaa, että sun ohjeessa on kaurahiutaleita?

Eve kirjoitti...

Kiitos viestistä Sanna! :) Tuo on ihan totta. Mulla on aika pieni ja korkea vuoka ja siinä tulee just sopiva ja muhkea leipä.

Eve kirjoitti...

Pitäisi onnistua. Varmista ettei ole muoviosia :).

Eve kirjoitti...

En osaa sanoa! Luulis ettei kaurakaan välttämättä vaikuta. Reunoilta ei tarttunut mutta koko pohja oli kovasti kiinni padassa :D .

Eve kirjoitti...

Moi Virpi! Todellakin kokeilet! :)