maanantai 25. kesäkuuta 2012

Rotinat!

"Karjalaisen tavan mukaan suku, ystävät ja naapurit veivät synnytyksen jälkeen äidille ravitsevaa ruokaa. Se saattoi olla juustoa, munia, maitoa tai karjalanpiirakoita. Rotinakori oli ennen ruokakori, johon koottiin voita, juustoa, lihaa ja leivonnaisia synnyttäjän vahvistukseksi. Rotina-sana tulee venäjän kielen sanasta rodiny, joka tarkoittaa synnytys tai lapsivuode. Rotinat saatettiin pakata myös isolle leivinlaudalle pyyhkeeseen ja voipaperiin käärittynä, jossa oli esimerkiksi iso pullarinkeli, kakkuja, piirakoita ja pipareita. Syömiset käärittiin jollain alueella käspaikkaan, joka oli tyttölapselle ensimmäinen alku kapioiden kokoamiseen.

Nykyisin rotina-perinne on säilynyt siten, että vauvaa katsomaan tultaessa kotiin tuodaan leivonnaisia, jopa vaatteita lapselle. Alueellisia eroja on ja osa ei ole edes kuullut rotinoista. Nykyaikaiseen rotinakoriin voi leipoa perinteisten pullien, kakkujen ja pikkuleipien oheen esimerkiksi suolaisen piirakan. Kulhollinen salaattiakin ilahduttaa nykyäitiä. Ajatuksena on, että synnyttänyt äiti saisi levätä ja keskittyä vauvaan eikä hänen tarvitsisi kestitä vieraita ja huolehtia, että heille on tarjottavaa."

Lähde wikipedia

Viime viikon torstaina meidän kotiin saapui 11 ihanaa ystävääni rotinoille! Ihan mahti ilta taas. Vauva sai paljon syliä ja me naiset saatiin hyvää ruokaa ja loistoseuraa. Itse tein vain tomaatti-mozzarella salaatin (4 eri salaattilajia, mozzarellapalloja, aurinkokuivattua tomaattia, kirsikkatomaattia, pähkinäsekoitus), ystävät huolehtivat rotinaperinteen mukaisesti muista herkuista! Kiitos vielä kaikille!

Vellan eka mekko-päivä! Kaunotar!!4 kommenttia:

aniiri kirjoitti...

Kiitos sinulle. Oli niin hyvää seuraa ja hyvää ruokaa. Sydämestä asti virkistyi.

Vauva on niin kaunis <3. Voi hyvä ihme.

Ps. Ja krokotiilikakku. Vautsiiii! ;-)

houtten kirjoitti...

Kiitos itsellesi, kauniin tyttären kaunis äiti! Miten ihana ja leppoisa ilta olikaan!
Vella vei mun sydämen! Söpisliini! <3

helkku kirjoitti...

Voi että kun olisin ollut mukana..... :( Mut nähdään pliis pikapuoliin! Ja mitä herkkuja teillä ollut!!!!!!!!!

Eve kirjoitti...

ootta rakkaita, naiset!! Helkku, olis ollut enemmän kuin kiva nähdä suakin! Kyläillään pian.