perjantai 14. elokuuta 2015

Jäädytetty sitruuna-vadelmamarenkikakku


Tässä kakussa on monta vaihetta ja paljon aineksia, mutta eduksi mainittakoon se, että tämä kakku jäädytetään eli sen voi tehdä vaikka viikkoa tai paria ennen juhlia. Näin saat juhliisi upea kakun ilman viime hetken kiirettä!
Tämä kakku syntyi kolme vuotta kesäkuussa täyttävän toiveesta saada syntymäpäivilleen kakku jossa on "pinkkiä, kermaa, marenkia, kukkia ja perhosia". Perhoset jätettiin väliin, mutta kaikki muu saatiin tähän mahtumaan. Ja tämä kakku on täydellinen yhdistelmä raikasta, kirpeää, makeaa, pehmeää, rapeaa, tuoretta ja virkistävän jäistä!

JÄÄDYTETTY SITRUUNA-VADELMAMARENKIKAKKU


Tee neljä marenkipohjaa. Tämä ohje on aina yhdelle 26cm halkaisijaltaan olevalle marenkipohjalle.

2 valkuaista
1 dl sokeria
0,5tl maissitärkkelystä
Halutessasi vähän punaista väriainetta marenkimassan värjäämiseen. Itse värjäsin marenkipohjia erin vahvuisen pinkeiki, että sain vähän liukuvärjätyn fiiliksen kakkuun.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, kun vaahto on kova, vatkaa sekaan sokeri ja lopuksi maissitärkkelys. Piirrä leivinpaperiin 24-26cm halkaisijaltaan ympyrä. Levitä marenkivaahto ympyrään tasaisesti. Paista 110 asteisessa uunissa, kunnes marenki on kuiva, eli voit irroittaa sen paperista ja käsitellä sitä ilman että pohja murtuu (joskus niinkin käy, kuten tässä kakussa yksi pohjista katkesi ja sen takia kakku vähän valui kasatessa). Tee näitä pohjia 4 kappaletta. Jos uunissasi on kiertoilmatoiminto, voit paistaa useamman samaan aikaan.

Vadelmakiisselitäyte:

200g pakastevadelmia
0,5dl vettä
0,5dl sokeria
4 keltuaista
2dl maitoa
2rkl maissitärkkelystä
20g voita
3dl kuohukermaa

Keitä vadelmia, vettä ja sokeria kattilassa 2-3 minuuttia. Sekoita sillä aikaa kulhossa keltuaiset, maito ja maissitärkkelys. Kaada tämä suurus vadelmaseokseen koko ajan vatkaten ja anna kiehahtaa. Ota heti pois levyltä kiehumasta. Lisää kiisseliin voi, sekoita kunnes voi sulaa ja jäähdytä kiisseli kokonaan. Itse nostin kiisselin altaaseen jossa oli kylmää vettä, jotta sen sai jäähtymään nopeasti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se kokonaan jäähtyneen kiisselin sekaan. Täyte on nyt valmis ja voit nostaa sen jääkaappiin odottamaan.

Sitruunatäyte:


4dl vispikermaa
250g maustamatonta tuorejuustoa
5rkl lemon curdia
1-2rkl sokeria, jos tarpeen

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen tuorejuusto. Mausta lemon curdilla ja halutessasi sokerilla.

Koristeluun vispikermaa vaahtona, tuoreita marjoja ja kukkia.


Kasaa kakku mielellään 26 irtopohjavuoan sisään, jotta se pysyy kasassa kunnes jäätyy. Laita yhteen väliin vadelmatäytettä, yhteen väliin sitruunatäytettä ja kolmanteen väliin päällekäin molempia täytteitä (alle jäykempi sitruunatäyte). Päällimmäisen marenkipohjan päälle voit levittää vatkattua vispikermaa kun nostat kakun sulamaan ja tarjolle. Koristele kakku vielä tuoreilla mansikoilla ja kukilla.

Huom. Nosta kakku sulamaan noin tuntia ennen kuin se syödään!


5 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Kuulostaa ihan täydelliseltä! Mutta eikö marenki mene miksikään kun se pakastetaan?

Eve kirjoitti...

Ei mene! Pysyy rapeana! Teen usein erilaisia marenki-jäädyke-yhdistelmiä. :)

Sini kirjoitti...

Okei, itse jotenki oon ajatellu et sitä ei voi pakastaa :D Mut hyvä niin, tätä pitää kyllä kokeilla!

Anonyymi kirjoitti...

Ompa herkullisen näköinen. Kiitos ohjeesta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Vau! Vaikuttaa monimutkaiselta valmistaa, mutta uskon, että on hyvää! Mukava, että jaksat jakaa näitä leivonnaisten ohjeita. Ruokavinkit olisi myös kivoja!